Η Ένωση Συλλαίων κλείνει εφέτος μια δεκαετία.
Ιδρύθηκε την άνοιξη του έτους 2010, μετά από την πρώτη συνάντηση των συμπατριωτών μας που έγινε στις 9 Μαϊου του 2009 στην αίθουσα του ΚΕΜΙΠΟ της Νέας Ιωνίας. Ήταν η πρώτη φορά μετά το 1922 που οι Συλλαίοι αποφάσισαν να συγκεντρωθούν, τελευταίοι αυτοί από τους Μικρασιάτες που εδέησε επί τέλους να αλληλογνωριστούν και να οργανωθούν σε σύλλογο.
Η ανταπόκριση των συμπατριωτών ήταν αυθόρμητη, και αθρόα. Προσήλθαν στην πρόσκλησή μας Συλλαίοι από όλη την Ελλάδα ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίπολη, Δράμα, Βέροια, Αριδαία κ.α.) και μίλησαν αυθόρμητα πολλοί με έκδηλη τη συγκίνησή τους, συγκίνηση που απεδείκνυε την αγάπη για την μικρασιατική πατρίδα τους. Μετά από 3-4 μήνες συνέπηξαν σύλλογο και εξέλεξαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που με ελάχιστες αλλαγές εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κατευθύνει τη δράση μας. Στις 28-11-2009 έγινε και η πρώτη συγκέντρωση Συλλαίων της Θεσσαλονίκης στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η συγκέντρωση αυτή επανελήφθη την επομένη χρονιά σε παραλιακό κέντρο πλησίον του Λαογραφικού Μουσείου ( όπου μας ξενάγησε η Συλλαία διευθύντριά του κα Ν.Μελίδου-Κεφαλά).
Αυτήν ακριβώς τη δεκαετή δράση του κρίνουμε σκόπιμο να την ανακεφαλαιώσουμε και να την υπενθυμίσουμε με την παρούσα ανακοίνωσή μας.
Κύριος σκοπός του συλλόγου μας, σύμφωνα με το καταστατικό του, ήταν η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας της Σύλλης και η ανασύνδεση της επαφής και της συναδέλφωσης των Συλλαίων μεταξύ τους (πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενεάς).Τους στόχους αυτούς το Διοικητικό Συμβούλιο προσπάθησε να τους εξυπηρετήσει με τις διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις του (διαλέξεις, εορταστικές εκδηλώσεις, εκδρομές κ.λ.π.), μια σύντομη περίληψη των οποίων είναι η εξής :

Α.- Εορτή κοπής της βασιλόπιτας

Η πρώτη κιόλας κοπή της βασιλόπιτας ( 3-2-2010 ) με αθρόα συμμετοχή Συλλαίων παρουσίασε εξαιρετική επιτυχία, όπως επίσης και όλες οι υπόλοιπες τον Ιανουάριο κάθε νέου έτους. Πάντοτε με τη συνοδεία εκλεκτών μουσικών συγκροτημάτων (όπως της ορχήστρας “Ρομάνα” του Μαν. Καρπάθιου κ.α.) και γνωστών τραγουδιστών μικρασιάτικης μουσικής (όπως του Γρ. Νταραβάνογλου, της Ροδής Τομαρτζογκιούλ κ.α.). Αλλά και οι Συλλαίοι της Θεσσαλονίκης εόρταζαν και αυτοί την κοπή της βασιλόπιτάς τους στις αρχές κάθε έτους.

Β.- Διαλέξεις και ομιλίες.

Προσπαθήσαμε να έχουμε μία εκδήλωση κάθε ένα ή ενάμιση μήνα προσκαλώντας επίλεκτους ομιλητές, με θέματα κυρίως μικρασιατικού ή γενικότερου ενδιαφέροντος. Έτσι δώσαμε την ευκαιρία να γίνουν ομιλίες και ενημερώσεις με διάφορα θέματα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές :
1) Προβολή μικρής κινηματογραφικής ταινίας που γυρίσαμε κατά την προσκυνηματική εκδρομή της Ένωσής μας στη Σύλλη τον Αύγουστο του 2010.
2) Δύο διαλέξεις με θέματα καθαράς Συλλέϊκου ενδιαφέροντος (όπως η ιστορία της Σύλλης, η παλαίφατη μονή του Αγίου Χαρίτωνος κ.λ.π) από τον Πρόεδρο της Ενωσης Συλλαίων.
3) Η θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο (ομιλήτρια η καθηγήτρια κα Πόπη Λεοντίου), 4) Η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά – ετέκτσε -της Σύλλης ( κα Γουήλ-Μπαδιεριτάκη),
5) Η σχολική εκπαίδευση στη Σύλλη ( κ. Γιώργος Καλογιάννης) ,
6) Η ανατολίτικη μουσική και τα ρεμπέτικα τραγούδια ( Παναγ. Κουνάδης),
7) Η ταπητουργία και τα χαλιά της Σύλλης ( κα Λήδα Ιστικοπούλου),
8) Κρυφές ιστορίες των βυζαντινών εικόνων (Γ. Αρμπιλιάς) ,
9) Τα μικρασιατικά κεντήματα του Μουσείου Μπενάκη (κα Πολίτου),
10) Η δραστηριότητα του μητροπολίτη Σωτηρίου Πισιδίας στη Μικρά Ασία ( κα Αναστ. Αρπατζή) ,
11) Ανάλυση αποσπασμάτων της Ιλιάδας του Ομήρου (κα Μαίρη Μαμελετζή),
12) Παρουσίαση έργου της συμπατριώτισσάς μας συγγραφέως Αργ. Μαργαρίτη,
13) Μια επίσκεψη στη Σύλλη και τον ναό του Αρχ. Μιχαήλ συνοδεία βυζαντινής μουσικής ( Π.Παπαθεοφάνους )
14) Τα διαβόητα τουρκικά Αμελέ Ταμπουρου -Τάγματα Εργασίας ( Θ. Κοντάρας και Τ. Σαλκιτζόγλου), κ.α.
Π α ρ ά λ λ η λ α οργανώθηκαν ανάλογες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη , όπως :
1) Ομιλία με θέμα: Καππαδοκίας Εγκώμιον ( καθηγητής Αθ. Καραθανάσης),
2) Το γλωσσικό ιδίωμα της Σύλλης ( Γ. Αλμπανούδης),
3) Η παραδοσιακή φορεσιά της Συλλαίας (Ν. Μελίδου-Κεφαλά) ,
4) Η σχολική εκπαίδευση στη Σύλλη (Γ. Καλογιάννης) ,
5) Χοροί και τραγούδια της Σύλλης ( Σ. Καραγαβριηλίδου) ,
6) Άγιοι και Εθνομάρτυρες Ικονίου ( Κ.Αγιαννίδης) κ.α.
Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις μετέβαινε στη συμπρωτεύουσα και ο Πρόεδρος της Ένωσης μας.

Γ.- Εορτή του Αγίου Χαρίτωνος

Είναι γνωστή η εορταστική πανήγυρις που γινότανε στην παρακείμενη της Σύλλης ιστορική μονή του Αγίου Χαρίτωνος ( Ακ-Μοναστιρ). Έναν αιώνα μετά την εγκατάλειψή του από τους συμπατριώτες μας, τελευταίους Έλληνες της Σύλλης, αποφασίσαμε να ανανεώσουμε τον εορτασμό αυτό. Έκτοτε κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου τελείται στο γνωστό βυζαντινό ναό των Αγίων Ασωμάτων της πλατείας Θησείου ιερά πανηγυρική λειτουργία από τον εφημέριο του ναού αυτού συμπατριώτη μας αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παναγιωτίδη. Η προσέλευση των Συλλαίων της Αθήνας είναι αθρόα. Ακολουθεί πάντοτε εορταστικό γεύμα σε παρακείμενο εστιατόριο, όπου παρακάθηνται περισσότεροι από 100 συνδαιτυμόνες.

Δ’- Εκδρομές – Πολιτιστικές επισκέψεις

Η Ένωση Συλλαίων πραγματοποίησε δύο ( 2 ) προσκυνηματικές εκδρομές στη Σ ύ λ λ η, τον Αύγουστο του 2010 και τον Σεπτέμβριο του 2017. Και οι δύο αυτές εκδρομές ( σε κάθε μια από τις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 50 άτομα ), είχαν μεγάλη επιτυχία. Ήταν άκρως συγκινητική η συμμετοχή στην πρώτη από αυτές τριών υπέργηρων Συλλαίων που είχαν γεννηθεί στη Σύλλη πρό του 1924, (οι αδελφοί Μιχάλης και Άνθιμος Χριστοφορίδης και ο Αντ. Εκμεκτζόγλου). Κατά την δεύτερη επίσκεψή μας τον Σεπτέμβριο του 2017 θα μας μείνει αλησμόνητη η ομιλία μέσα στον ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. του αιδεσιμοτάτου πατρός Βησσαρίωνος ειδικού απεσταλμένου του εμποδισθέντος από τις Τουρκικές αρχές να προσέλθει Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Η εμπνευσμένη ομιλία του μας συγκίνησε όλους.
Η Ένωση Συλλαίων πραγματοποίησε και πολλές εκδρομές σε αξιοθέατα της Ελλάδος, όπως στον Ορχομενό, τον Όσιο Λουκά της Βοιωτίας, στην αρχαία Νεμέα και το Ναύπλιο, στην Τεγέα, στην αρχαία Μεσσήνη, στην Ανάβυσσο και το Σούνιο, στην Αρχαία Πέλλα και την Έδεσσα, στο Νέο Μουσείο των Θηβών και τα Λεύκτρα, στη Μονή του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος και το Πόρτο Γερμενό κ.λ.π. Σε όλες αυτές τις εκδρομές μας ξενάγησε με εξαιρετικό τρόπο η κα Μαίρη Μαμελετζή, η οποία συνόδευε πάντοτε την ξενάγησή της με ένα καλαίσθητο επεξηγηματικό φυλλάδιο που διαμοιραζόταν στους εκδρομείς.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος η Ένωση Συλλαίων επισκέφθηκε διάφορα Μουσεία ( Βυζαντινό, Μπενάκη κ.α.) καθώς και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, όπου μας επιφυλάχτηκε μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση από τον Δ/ντή του και σημαντικούς παράγοντες της δράσης του. Σημειωτέον ότι μια προγραμματισθείσα επίσκεψή μας στη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, της οποίας διευθυντής είναι ο συμπατριώτης μας Φίλιππος Τσιμπόγλου, ανεβλήθη επ’ αόριστον, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι Συλλαίοι της Θεσσαλονίκης επεσκέφθησαν το Μικρασιατικό Μουσείο του Κ. Νίγδελη στη Σταυρούπολη καθώς και το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών και το Καππαδοκικό Μουσείο στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας ( του Καπλ. Ιωσηφίδη).

Ε.- Συμμετοχή στις εργασίες αποκατάστασης του ναού του Αρχαγγ. Μιχαήλ

Ήδη από την πρώτη επίσκεψη μας στη Σύλλη οι τοπικές αρχές είδαν το ενδιαφέρον μας για την μικρασιατική γενέθλια μας γη και κυρίως για τον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Αμέσως σχεδόν επεδίωξαν τη συνεργασία μας προκειμένου να αποκαταστήσουν το ναό αυτό και να τον αναδείξουν σε σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο. Επειδή διαγνώσαμε τη σοβαρότητα των επιστημόνων που είχαν αναλάβει το έργο αυτό (όπως π.χ. ο Τούρκος βυζαντινολόγος Μετέ Μιμίρογλου, ο οποίος μάλιστα είναι ποντιακής καταγωγής), Αποφασίσαμε λοιπόν να συνεργαστούμε και είχαμε συχνές επαφές μαζί τους, τόσο στη Σύλλη όσο και στην Αθήνα και τους καθοδηγήσαμε σε πολλές φάσεις της ανάδειξης του ιστορικού αυτού βυζαντινού μνημείου.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι πλέον μία εξαιρετική αναπαράσταση χριστιανικού ναού, στην αποκατάσταση του οποίου συνεισφέραμε ως σύλλογος με τις γνώσεις μας και κυρίως το μέλος του Διοικ. Συμβ. κα Ευλαμπία Μωυσόγλου με την προσωπική εργασίας της και με την αμέριστη οικονομική συνδρομή της. Η συνδρομή αυτή περιέλαβε :
α) την αποστολή φωτογραφημένων μεγάλων βυζαντινών εικόνων για το τέμπλο, καθώς και
β) την αποστολή φωτογραφημένου σε ατλάζι αντιγράφου του περίφημου πολυτελούς ( μεσαιωνικής εποχής ) παραπετάσματος της Ωραίας Πύλης, το οποίον σώζεται μέχρι σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη.
Ο πρόεδρος του συλλόγου βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους βυζαντινολόγους, διορθώνοντας κάποια λάθη τους και επεξηγώντας τις ελληνικές επιγραφές του ναού, ενώ οι αδελφές Ευλαμπία και Άννα Μωυσόγλου κατέβαλαν τα έξοδα για τις πολυτελείς αυτές φωτογραφήσεις και εργάσθηκαν με ζήλο και αφοσίωση για τον εντοπισμό τους στα διάφορα μουσεία και την αποστολή τους στη Σύλλη. Η συμμετοχή μας αυτή τεκμηριώνεται σε άρθρο του Προέδρου της Ένωσής μας, που δημοσιεύτηκε στη μνημειώδη έκδοση του πολυτελούς λευκώματος “ Το Μουσείο της Αγίας Ελένης” (αγγλική και τουρκική έκδοση). Επίσης αναφέρουμε ότι το Νοέμβριο του έτους 2016 ειδικό συνεργείο της τουρκικής τηλεόρασης ήρθε στην Αθήνα και πήρε σχετική συνέντευξη τόσο από τον Πρόεδρο της ‘Ενωσης Συλλαίων όσο και από τον αείμνηστο συμπατριώτη μας Αντώνη Εκμεκτζόγλου.

ΣΤ.- Η έκθεση για την αποκατάσταση του ναού του Αρχαγγ. Μιχαήλ

Εις αναγνώρισιν της συμβολής του συλλόγου μας στην ανάδειξη του ναού του Αρχαγγ. Μιχαήλ το συνεργείο των Τούρκων αρχαιολόγων και των αναστηλωτών του επεσκέφθη την Αθήνα το Δεκέμβριο του 2013 και οργάνωσε στην αίθουσα του Συλλόγου Ιμβρίων της Αθήνας μια έκθεση των εργασιών και φωτογραφήσεων του βυζαντινού αυτού μνημείου της Σύλλης. Στην έκθεση αυτή παρέστη μάλιστα και ο ίδιος ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου (καταγόμενος μάλιστα από ένα χωριό που απέχει μόλις 2 χλμ από τη Σύλλη) ο οποίος και μας συνεχάρη για την προσφορά μας.

Ζ.- Παρουσιάσεις Βιβλίων – Δημοσιεύσεις για τη Σύλλη.

Η δράστηριότητα του Συλλόγου μας ευνοούσε την προβολή δημοσιεύσεων αναφερομένων στη Σύλλη, οι οποίες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, αφού υπήρχε ήδη συγκροτημένο ένα αναγνωστικό κοινό που διψούσε για ο,τιδήποτε αφορούσε τη μικρασιατική πατρίδα μας. Έτσι έγιναν από το σύλλογό μας παρουσιάσεις των εξής βιβλίων, σιλλιώτικου ενδιαφέροντος :
α) Νέλλης Μελίδου -Κεφαλά, Πρόσφυγες από τη Σίλλη του Ικονίου
β) Τάκη Σαλκιτζόγλου , Η Σύλλη του Ικονίου (β΄έκδοση)
γ) Ναυσικάς Ιεσσαί-Κασιμάτη , Αχ. Μικρασία, Σύλλη, η γή των γονιών μας
δ) Σοφίας Καραγαβριηλίδου, Σύλλη Ικονίου, Μουσικοχορευτική Παράδοση
ε) Κυρίλλου Στ΄, Πατριάρχου Κων/πόλεως, Η Αρχισατραπία του Ικονίου.
(η τελευταία αυτή παρουσίαση έγινε και στη Θεσσαλονίκη με τη φροντίδα
του αντιπροέδρου μας Κ. Αγιαννίδη)
Σε όλες αυτές τις παρουσιάσεις μίλησαν αξιόλογοι άνθρωποι των γραμμάτων και του Μικρασιατικού κόσμου. Εξεδόθη επίσης μια βιογραφία του σπουδαίου εκπαιδευτικού Αντωνίου Καραντώνη που δίδαξε επί 30 σχεδόν χρόνια στα σχολεία της Σύλλης, και την οποίαν έγραψε η δισεγγονή του κα Ειρήνη Γαλανού αξιοποιώντας και το υλικό που έθεσε υπ’ όψιν της η Ένωση Συλλαίων.
Αλλά και στο Μικρασιατικό τύπο παρατηρείται για πρώτη φορά μετά το 1922 μια σειρά από άρθρα και μελέτες, όπως π.χ. για τη μονή του Αγίου Χαρίτωνος,για το ναό του Αρχαγγ. Μιχαήλ, το πέτρινο γεφύρι της Σύλλης, το έθιμο της “αλαγιάς “ στη Σύλλη, γιατί ματαιώθηκε η δημιουργία Νέας Σύλλης, τι περιλαμβάνει το μυθιστόρημα του Ν.Βακαλόπουλου “ Ο Συλλαίος” που εκδόθηκε το 1909 κ.α. (βλ. τεύχη της εφημερίδας Μικρασιατική Ηχώ, Δελτίο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Μικρασιατικά Χρονικά κ.λ.π.).
Στην προβολή της ιστορικής και λαογραφικά αξιόλογης πατρίδας μας σπουδαία είναι η προσφορά δύο συμπατριωτών μας : του Αλεξ. Οικονομίδη, που δημιούργησε και συντηρεί στο διαδίκτυο (Ιnternet) την ιστοσελίδα του συλλόγου μας “Ενωση Συλλαίων” καθώς και του πρώην αντιπροέδρου μας Γιώργου Μπαλόγλου, που τροφοδοτεί σχεδόν κάθε μήνα την ιστοσελίδα “Νέα και παλιά της Σύλλης”.

Η.- Ενίσχυση των δεσμών των συμπατριωτών μας.

Εκείνο όμως που κυρίως κατάφερε η ίδρυση και η δραστηριότητα του συλλόγου μας είναι η αλληλογνωριμία των συμπατριωτών μας σε σχεδόν πανελλήνια κλίμακα και η ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ τους, ακόμα και συγγενών που μέχρι τότε αγνοούσαν την ύπαρξή τους. Γνωρίστηκαν ξαδέρφια και άλλοι συγγενείς, που μέχρι τότε δεν γνώριζαν παρά τελείως αόριστα ο ένας την ύπαρξη του άλλου, συνδέθηκαν και δημιουργήθηκε καινούργιο και ζεστό κλίμα μεταξύ τους. Σε τούτο συνετέλεσε και η πρωτοβουλία των γυναικών του συλλόγου μας να καθιερώσει συχνές συναντήσεις με αποκλειστικά γυναικεία συμμετοχή ( απογευματινά τέϊα, επισκέψεις σε μουσεία κ.λ.π.).
Επίσης πολύ συνετέλεσε στις σχέσεις αυτές η ανακάλυψη του Λ η ξ ι α ρ χ ι κ ο ύ Κ ώ δ ι κ α της Σύλλης, ο οποίος κυριολεκτικά “κοιμόταν” άγνωστος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και του οποίου επίσημο αντίγραφο υπάρχει πλέον στη βιβλιοθήκη του συλλόγου μας. Πολλοί Συλλαίοι προσφεύγουν και αναγνωρίζουν μέσα από τις σελίδες του ληξιαρχικού αυτού Κώδικα διάφορες . εγγραφές ληξιαρχικών γεγονότων που αφορούν τους προγόνους τους ( κυρίως γεννήσεις και βαπτίσεις), προγραμματίζεται μάλιστα μια έκδοση του Κώδικα αυτού. Δημιουργήθηκε επίσης με τις φροντίδες μας στα γραφεία του συλλόγου μας και μια μικρασιατικού ενδιαφέροντος βιβλιοθήκη, ακόμα μικρή βέβαια, την οποία συμβουλεύτηκαν αρκετοί ερευνητές.

Αγαπητοί συμπατριώτες μας Συλλαίοι

Αυτά είναι όσα πεπραγμένα αναθυμηθήκαμε και σας εκθέτουμε σήμερα.
Δεν είναι ίσως πολλά, ούτε όλα όσα θα θέλαμε, αλλά δεν είναι και λίγα.
Όλα αυτά έγιναν με τον δημιουργικό ζήλο και τον ενθουσιασμό που κατείχε όχι μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο, ( που παρέμεινε σχεδόν το ίδιο επί μία δεκαετία ), αλλά και όλα τα απλά μέλη της Ένωσής μας. Ιδιαίτερα πρέπει να τονίσουμε τη συμβολή του ταμία μας Σιλβέστρου Παπάζογλου (που ήταν και ο υπεύθυνος των σχέσεών μας με όλα τα μέλη μας), του αντιπροέδρου μας Κωστή Αγιαννίδη ( που είχε την πρωτοβουλία να αναρτήσει στη συμπρωτεύουσα αναμνηστική πλάκα στην οδό Σύλλης και να οργανώνει στη Θεσσαλονίκη ετήσιο μνημόσυνο για τους τεθνεώτας προγόνους μας), αλλά και η συμβολή των τέως αντιπροέδρων μας Μανόλη Σαρρηκωστή ( που μαζί με τον Πρόεδρό μας επήγε το έτος 2012 στη Μικρά Ασία για την συνάντηση με τον Πατριάρχη) και Γιώργου. Μπαλόγλου ( που μέχρι σήμερα βοηθάει σε ο,τιδήποτε χρειαζόμαστε στη Θεσσ/νίκη), αλλά και του Δημοσθ. Μπλαζή, που επί δύο τριετίες ως μέλος του Διοικητ. Συμβουλίου συνέβαλε ουσιωδώς στο έργο του συλλόγου μας. Βεβαίως συνεχίζεται αμείωτος η συμβολή των δραστήριων μελών του Δ.Σ. Γιάννη Γουναρίδη και Άννας Σπανού – Μουαμελετζή που πρωτοστατούν με ενθουσιασμό κατά στην οργάνωση και την πραγματοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεών μας ( βασιλόπιτες, εορτές του Αγ.Χαρίτωνος κ.α.).
Ι δ ι α ι τ έ ρ ω ς όμως πρέπει να τονιστούν οι συγκινητικά πρόθυμες χορηγίες στις οποίες προέβαινε συνεχώς συχνά και εξακολουθεί να προβαίνει η εκλεκτή συμπατριώτισσά μας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα Ευλαμπία Μωυσόγλου. Η Ένωση Συλλαίων της οφείλει πολλά. Με τις αλλεπάλληλες χορηγίες της στο σύλλογό μας αλλά και με και τις δωρεές της προς τον ανακαινισθέντα ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Σύλλη, η Ένωσή μας επέτυχε την πραγμάτωση των σκοπών, που η ίδια είχε τάξει να εξυπηρετήσει με το καταστατικό της ίδρυσής της.

Αγαπητοί μας συμπατριώτες

Ευχόμεθα και επιδιώκουμε η δραστηριότητα αυτή της Ένωσής Συλλαίων να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Π ρ ο π ά ν τ ω ν όμως ελπίζουμε, επιδιώκουμε και ευχόμεθα η αγάπη προς τη γενέτειρα των προγόνων μας να συνεχισθεί και από τις νεότερες γενεές.

Αθήνα, 31 Μαϊου 2020

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΑΚΗΣ ΣΑΛΚΙΤΖΟΓΛΟΥ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΙΡΗ ΜΑΜΕΛΕΤΖΗ