Η Ενωση Συλλαίων γίορτασε και φέτος τη Μνήμη του Αγίου Χαρίτωνος την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο.

Στην ειδική λειτουργία που παρακολούθησαν και φέτος δεκάδες Συλλαίοι και εκπρόσωποι Μικρασιατικών Συλλόγων της ΟΠΣΕ, ιερούργησε ο εκ Σύλλης καταγόμενος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παναγιωτίδης, ο οποίος συγκίνησε για άλλη μια φορά με τον λόγο του και έψαλλε ο Αρχων Μαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε. Γρηγόριος Νταραβάνογλου.

Στη συνέχεια σε μεγάλη παρακείμενη αίθουσα προσφέρθηκαν εδέσματα και ακολούθησε γνήσιο μικρασιάτικο γλέντι με τους Γρηγόρη Νταραβάνογλου, Ζωή Μήλιου, Μανώλη Καρπάθιο, Γιώργο Βασιλάκη, Γιάννη Αβραμίδη και Βασίλη Οικονόμου, προσφορά  της  εκλεκτής Συλλαίας  κας  Ευλαμπίας  Μωυσόγλου.

Το μοναστήρι του Αγίου Χαρίτωνα στη Σύλλη

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλαίων Τάκης Σαλκιτζόγλου στο χαιρετισμό του ανέφερε μερικά ιστορικά στοιχεία για την εορτή στο Μοναστήρι του Αγίου Χαρίτωνα στη Σύλλη του Ικονίου.

«Το μοναστήρι του Αγίου Χαρίτωνα ήταν ο πολιούχος της Σύλλης, απείχε μόλις 2 χλμ μακριά και ήταν χτισμένο πάνω σε λευκούς βράχους. Κάθε 28 Σεπτεμβρίου στη μνήμη του Αγίου, συγκεντρώνονταν στη μονή όχι μόνο Συλλαίοι αλλά και άλλοι προσκυνητές από το Ικόνιο που πίστευαν στις θαυματουργές ιδιότητες του Αγίου Χαρίτωνα. Εμεναν εκεί για 2-3 ημέρες και γίνονταν μεγάλο πανηγύρι, με χορούς και τραγούδια. Κατά παράδοση ο ηγούμενος της Μονής και ο Τζελεμπής του Τάγματος των Δερβίσιδων  συναντιούνταν στο μοναστήρι 2-3 ημέρες τον χρόνο. Αυτή η παράδοση των καλών σχέσεων κράτησε από το 1250-1850, 600 ολόκληρα χρόνια και ο Τζελεμπής έχτισε με την άδεια του ηγούμενου στην αυλή του μοναστηριού, ένα μικρό τζαμί, κάτι που είναι πραγματικό μοναδικό και δείχνοντας έτσι τις διαχρονικά καλές σχέσεις τους», τόνισε ο Τάκης Σαλκιτζόγλου.

http://mikrasiatis.gr/i-enosi-syllaion-timise-ti-mnimi-tou-agiou-xaritona/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=8TC8wFwKOz8