ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ
της περιόδου 2014 – 2017
———————–
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συλλαίων παρουσιάζει τα πεπραγμένα της περιόδου 2014 έως 2017, στη διάρκεια της οποίας είχε την ευθύνη της κατευθύνσεως της δραστηριότητας και της διαχειρίσεως των οικονομικών του συλλόγου μας.
Κατ’ αρχάς πρέπει να τονίσουμε την εξαιρετική ατμόσφαιρα συνεργασίας που υπήρχε μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και της ομόθυμης διάθεσης προσφοράς που διέκρινε όχι μόνον τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και πληθώρα απλών μελών της Ένωσής μας, που επροθυμοποιούντο να βοηθήσουν τις διάφορες εκδηλώσεις μας. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε από βάθους καρδίας, όπως ευχαριστούμε επίσης και τα μέλη μας εκείνα, που με τις δωρεές διαφόρων χρηματικών ποσών όχι μόνον ενίσχυσαν την οικονομική κατάσταση του συλλόγου μας σε εποχές δύσκολες όπως η σημερινή, αλλά ταυτοχρόνως αναγνώριζουν το έργο της Ένωσης Συλλαίων και εκδήλωναν την εμπιστοσύνη τους προς τούς εντεταλμένους την επίτευξη των σκοπών της.
Την εικόνα της οικονομικής κατάστασης του σωματείου μας την απεικονίζει ο Ισολογισμός του Ταμείου μας, ο οποίος είναι ανηρτημένος στην ιστοσελίδα μας .
Στη συνέχεια θα εκτεθεί εν συντομία και θα τεθεί περιληπτικά υπό την κρίσιν σας η δραστηριότητά μας κατά την τριετία 2014 – 2017. Κύριος σκοπός και κατευθυντήρια ιδέα της δραστηριότητάς μας αυτής ήταν η ανάδειξη της σημασίας της απώτερης πατρίδας μας , της μικρασιατικής Σύλλης, και της συμβολής της στην Ιστορία, τη Λαογραφία, την Πνευματική Κίνηση, τη Θρησκευτική Πίστη και την Οικονομική Ανάπτυξη του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Με λακωνικότητα και εν συντομία η δραστηριότητα του Δ.Σ. περιέλαβε τις εξής εκδηλώσεις :
Διαλέξεις ( όπως π.χ. του Παν. Κουνάδη για τα Τραγούδια της καθ’ ημάς Ανατολής, του Γεωργ. Καλογιάννη για την Εκπαίδευση και το Κίνημα του Δημοτικισμού στη Σύλλη, της κας Πόπης Λεοντίου για τη Γυναίκα στο Βυζάντιο, του Τάκη Σαλκιτζόγλου για τη Σημασία του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και τις εργασίες αποκατάστασής του , της κας Αναστ. Αρπατζή για την Αναβίωση της Ορθοδοξίας στη Μικρά Ασία κ.λ.π.)
Παρουσιάσεις βιβλίων ( Νέλλης Μελίδου – Κεφαλά : Πρόσφυγες από τη Σύλλη Ικονίου, Τάκη Σαλκιτζόγλου : Η Σύλλη του Ικονίου , Αργυρώς Μαργαρίτη, Λελούς, κ.α. )
Εκδρομές ( στον Ορχομενό, τον Όσιο Λουκά Βοιωτίας, τη Νεμέα, Ναύπλιο, Τεγέα, Σούνιο, Αρχαία Μεσσήνη, Αρχαία Πέλλα κ.α.) πάντοτε με την επιμελημένη ξενάγηση της κας Μαίρης Μαμελετζή.
Απογευματινά τέϊα, κυρίως με γυναικείες παρουσίες και ταυτόχρονες ομιλίες για θέματα μικρασιατικού ενδιαφέροντος.
Πρωινές επισκέψεις σε Μουσεία ( Βυζαντινό Μουσείο, Νομισματικό Μουσειο, Μικρασιατικό Μουσείο Αναβύσσου, Μουσεία Νεμέας , Τεγέας κ.α.)
Ομαδικές παρακολουθήσεις θεατρικών παραστάσεων (π.χ. Σμύρνη μου αγαπημένη της Μιμής Ντενίση).
Ενημερωτικές επισκέψεις ( π.χ. στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών όπου ο Δ/ντης του Σταύρος Ανεστίδης και άλλοι ειδικοί επιστήμονες μας ενημέρωσαν για το ανεκτίμητο έργο αυτού του μοναδικού Ιδρύματος κ.λ.π. ).
Υπενθυμίζουμε επίσης την καθιερωθείσα ετήσια πανηγυρική λειτουργία κατά την εορτή του Αγίου Χαρίτωνος (28 Σεπτεμβρίου) στον βυζαντινό ναό των Αγίων Ασωμάτων των Αθηνών, όπου ιερουργεί ο εκλεκτός συμπατριώτης μας αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Παναγιωτίδης.
Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί η αξιόλογη δραστηριότητα του τομέα Θεσσαλονίκης, και ιδίως οι προγραμματισμένες τακτικές συγκεντρώσεις των εκεί συμπατριωτών μας, η εντοίχιση ενημερωτικής πλάκας στην οδό Σύλλης της συμπρωτεύουσας ( με πρωτοβουλία του Κ. Αγιαννίδη ), η ομιλία της κας Φούλας Καραγαβριηλίδου με θέμα Χοροί και Τραγούδια της Σύλλης, οι ομαδικές επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις ή στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού του Κώστα Νίγδελη, η λειτουργία κατά την εορτή του Αγίου Χαρίτωνος κ.λ.π.,
Φυσικά λαμβάνουν χώραν πάντοτε και οι ετήσιες εορταστικές Κοπές της Βασιλόπιτάς μας, που πλαισιώνονται με αξιόλογες ορχήστρες γνωστών μουσικών ( Μαν. Καρπάθιος, Γρ. Νταραβάνογλου κ.λ.π.), κατά τις οποίες επικρατεί σιλλιώτικο κέφι.
Τέλος αποκτήσαμε επιτέλους δική μας ιστοσελίδα ( Ενωση Συλλαίων ) στο Διαδίκτυο (Internet), την οποίαν δημιούργησε και επιμελείται εθελοντικά προσφερόμενος ο συμπατριώτης μας Αλέξανδρος Οικονομίδης.
Με τη δραστηριότητα μας αυτή νομίζουμε ότι συμβάλαμε στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την απώτερη πατρίδα μας τη Σύλλη, όχι μόνον μεταξύ των συμπατριωτών μας, αλλά και μεταξύ του ευρύτερου μικρασιατικογενούς ελληνικού κόσμου.
Βεβαίως είναι και πολλά που δεν κάναμε, κυρίως η ματαίωση της πολυαναμενόμενης εκδρομής μας στα πατρογονικά μας εδάφη. Ας ελπίσουμε ότι μόλις διορθωθούν οι σημερινές αντίξοες συνθήκες θα γίνει και αυτό. Όχι μόνο για να δούνε οι απόγονοι των Συλλαιων την πατρίδα τους, αλλά και για να διαπιστώσουν την σημαντική παντοειδή προσφορά της Ένωσης Συλλαιων στην αποκατάσταση του ιστορικού ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Μια προσφορά που διήρκεσε με συνέχεια και συνέπεια από το 2011 μέχρι και το 2016.
Τελειώνοντας αυτή τη σύντομη ανάπτυξη των πεπραγμένων και προτού εκδηλωθεί η ετυμηγορία των μελών της Ένωσης Συλλαίων για το συνολικό έργο του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε δύο επίλεκτα μέλη του, τα οποία δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς αρχαιρεσίες :
Τον Δημοσθένη Μπλαζή, που βοήθησε με την πείρα του και την ήρεμη ενεργητικότητα του το έργο του συλλόγου μας ήδη από την αρχή της συστάσεώς του, και τον αντιπρόεδρο μας, τον Θεσσαλονικέα Γιώργο Μπαλόγλου, που τόσο πολύ συνέβαλε στη δραστηριοποίηση των συμπατριωτών μας στη Βόρειο Ελλάδα, και που δημιούργησε τον αξιόλογο ιστότοπο (blog) με τίτλο Νέα και παλιά της Σύλλης, ο οποίος έχει μοναδικό αντικείμενό του τη Σύλλη.
Ευχαριστούμε και τους δύο για την προσφορά τους. Η απουσία τους από το Δ.Σ. θα είναι αισθητή.
Ελπίζοντας στην έγκριση των πεπραγμένων μας διατελούμε με πατριωτικούς χαιρετισμούς
ο Πρόεδρος η Γεν. Γραμματέας
ΤΑΚΗΣ ΣΑΛΚΙΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΙΡΗ ΜΑΜΕΛΕΤΖΗ
Αφήστε μια απάντηση